Spelregels poolbiljart Rolstoelwedstrijden

 


8. Regels en bepalingen voor rolstoelwedstrijden8.1 Toelatingsvoorwaarden spelersAlle spelers moeten een lichamelijke handicap hebben waarbij het gebruik van een rolstoel noodzakelijk is, zoals verlamming van armen of benen, amputatie of elke andere erkende handicap. Een brief van een arts kan noodzakelijk zijn om toegelaten te worden.

8.2 Overtredingen met foul als straf(a) De speler moet blijven zitten terwijl hij het shot speelt (verplicht contact tussen het lichaam en de zitting). Indien een zitkussen wordt gebruikt, moet deze plat liggen en de gehele zitting van de rolstoel afdekken. Het kussen mag niet worden opgerold of opgevouwen en de speler mag niet op het wiel of de armsteun zitten. De zithoogte van de stoel mag niet hoger zijn dan 68,5 centimeter boven het oppervlak waarop de rolstoel zich beweegt.
(b) Spelers mogen geen contact hebben tussen hun voeten en de grond tijdens het spelen van een shot. Zij mogen hun benen niet gebruiken alshefboom tegen de tafel tijdens het spelen van een shot.
(c) Het is spelers toegestaan hulpstukken te gebruiken, zoals keuverlengstukken, speciale bruggen, enz. Spelers mogen niet geassisteerd worden tijdens het uitvoeren van een shot (een andere persoon mag eventueel wel helpen met het vasthouden van de brug, maar mag niet helpen met stroken). Indien een speler assistentie nodig heeft zich te bewegen rond de tafel, mag hij hierbij geholpen worden, maar de assistent mag de rolstoel niet aanraken tijdens de uitvoering van het shot.

Overtredingen van hierboven genoemde regels vallen onder regel 7.16 Onsportief gedrag en zullen als volgt worden bestraft: bij de eerste overtreding volgt cue ball-in-hand voor de tegenstander, bij de tweede overtreding volgt verlies van het rack en bij de derde overtreding volgt verlies van de wedstrijd. De scheidsrechter kan ervoor kiezen een andere straf te bepalen afhankelijk van de aard van de overtreding.

8.3 RolstoelbepalingenEr mogen geen staande rolstoelen worden gebruikt in staande positie. Een rolstoel wordt geacht schoon te zijn en goed te werken.