Forum

 


        

Regel voor "touching ball" ?

  (5 reacties)

Lex schreef:


In de reglementen wordt niet duidelijk wat de regel bij touching ball is (of ik kijk niet goed). Na enig speurwerk op internet moet het volgens mij zijn:

wit tegen eigen kleur: eigen kleur is al geraakt bij begin beurt en men kan desgewenst de witte bal zonder verder balcontact spelen zonder dat dit als een fout wordt gezien.

wit tegen kleur tegenstander: dit geldt niet als een fout mits de witte bal in een hoek van minimaal 90 graden wordt weggespeeld.

Zeg ik het zo goed? wie weet hoe het nu precies zit?
(17-09-2013)Ik schreef:


Uit de naar het Nederlands vertaalde reglementen van KNBB (de WPA regels die geldig zijn bij de RPC)

7.7 ...... Als de cue ball contact maakt met de objectbal voor het spelen van een shot, is het legaal om de cue ball in de richting van die bal te spelen .... en indien de objectbal bij een dergelijk shot beweegt, zal deze worden beschouwd als geraakt door de cue ball. .....

Maw, lig je met de witte bal tegen een bal van jezelf, mag je er "rechtstreeks" op spelen, en die laten bewegen en dan is het een geldig schot. De keu zo houden dat je recht op je eigen bal speelt is een technisch moeilijk shot en er zijn er in Nederland weinig die dat kunnen... Dus altijd wat "scheef" spelen.
Dus je hebt niet gelijk, je hebt de bal enkel geraakt wanneer hij ook beweegt..

In diezelfde regel 7.7 ........Bij het van de bal af spelen bij een rakende bal situatie zal de objectbal worden beschouwd als niet geraakt ...

Maw, ligt je witte bal tegen een bal van de tegenstander, dan moet je er gewoon van afspelen en maak je op die manier al geen fout. Je moet dan uiteraard wel je eigen bal soort nog raken en of potten of een na band hebben.
Dus je hebt gelijk, alleen die 90 graden is 180 graden (ongeveer).
(18-09-2013)Jan van Lierop schreef:


Je mag de witte bal gewoon van de objectbal afspelen (net zoals bij snooker).
Ik weet dit omdat ik dit ook heb gedaan op het EK pool jeugd.
(19-09-2013)Kristof schreef:


Jan, bij snooker MOET je er vanaf spelen anders is het foul.
(20-09-2013)Lex schreef:


Bedankt voor de reacties, het is mij nu duidelijk. Toch lijkt het me in dergelijke situaties verstandig even met de tegenspeler af te stemmen om misverstanden te voorkomen.
(02-10-2013)ik schreef:


uiteraard... beter op voorhand dan achteraf onnuttige discussie's
(05-10-2013)